בית / אוכל בויאטנם – חגיגה שלא נגמרת
אם מדברים על עושר קולינרי, יש רק מעט מאוד מדינות שיכולות להתגאות ולהתפארבמטבח מורכב ומעודן, כמו האוכל בויאטנם.
אנחנו לא מופתעים מהמטבח הקסום והעשיר הזה ומדוע?
כי הוא שואב את השפעותיו ממספר מדינות בהן: סין, הודו וצרפת. התוצאה היא טעמים ערבים לכל חך.
אם יצא לכם לטייל ברחובות וייטנאם, סביר להניח שנתקלתם בלא מעט דוכני מזון וגם במנות מגוונות ומעניינות.
משום כך, ישנה תחושה, כאילו הווייטנאמיים עוסקים כל היום באוכל.
התחושה הזאת בבסיסה היא נכונה ומדוע?
כי רובם עוסקים בחקלאות ומגדלים אורז ואילו אחרים עוסקים בכל הקשור לגידול, איסוף, צייד ודייג.
ארוחה בווייטנאם כוללת ארבע מנות שהינן:
– אורז לבן מאודה.
– תערובת של עלים ועשבי תיבול (כולם טריים).
– מנה רטובה ומנה יבשה.
בואו נדבר קודם על האורז.
הוא למעשה המרכיב העיקרי והמרכזי במטבח הווייטנאמי. למעשה, הוא נצרך כפעמיים עד שלוש במהלך היום והוא תורם לתחושת שובע ומספק כ-80 אחוז מנפח הארוחה.
על מנת שהאורז יהיה בריא ומועשר יותר, מוסיפים לו ירקות עליים לא מבושלים כמו, חסה, נענע, כוסברה, ריחן ועוד.
את מנת החלבון, משלימים על ידי רוטב דגים. למעשה רוטב זה אצל הווייטנאמיים הוא בגדר חובה וממש כמו היין אצל הצרפתים.
כלומר לא יוותרו על המרכיב הזה. לכן, אם תשבו במסעדה ווייטנאמית ותזמינו ארוחה, סביר להניח שתקבלו צלוחית עם רוטב דגים מדולל במיץ ליים, סוכר, ג'ינג'ר וצ'ילי טרי.
המנות הנוספות בארוחה הן מנה רטובה ומנה יבשה.
מה הכוונה? המנה הרטובה היא מעין מנת מרק, בה חולטים עלי תרד ומשלבים גם מעט בשר או דג.
בנוסף המנה היבשה היא מנת דג, פירות ים או בשר והיא מנה קטנה יחסית. המנה הזאת יכולה להיות מבושלת ברוטב או מוקפת עם ירקות שונים.
אם קצת יצא לכם להכיר את המטבח הווייטנאמי ואת הארוחה שמוגשת, אתם בוודאי שמתם לב שיש דגש על ניגודים משלימים.
המנות נערכות על השולחן בצורה אסתטית ביותר והסועדים משלבים בין המרכיבים, הטעמים והמרקמים השונים.
בדומה לסינים, גם הווייטנאמיים אינם נוגעים באוכל בידיים, אלא רק במקלות אכילה.
מה שכן, בכל זאת יש סגנון אכילה ייחודי שהתפתח בווייטנאם והוא אכילת אוכל מגולגל.
מה הכוונה?
יש כאן פשרה בין נגיעה באוכל עצמו להימנעות לחלוטין ממגע בו. הסועדים יפרשו על כף ידם את דף האורז ובעזרת מקלות האכילה יניחו עליו
עלים ירוקים, עשבי תיבול, חתיכת דג או בשר. יגלגלו אותו למעין רול שמזכיר סיגר ולאחר מכן יטבלו אותו ברוטב.
למעשה השילוב של הטעמים שנוצרים יחד עם הרוטב, יוצר חוויה בלתי נשכחת.
אם אתם אוהבים לא רק לאכול, אלא גם רוצים ללמוד איך להכין מנות מהמטבח הווייטנאמי.
תוכלו לחפש סדנאות בישול בתל אביב, המתמקדות בבישול מנות מסורתיות וכמו כן בהסברים על מטבח זה.
מדובר על חווית טעמים בלתי נשכחת, שתחזיר אתכם קצת אחורה בזמן לטיול בווייטנאם.
אם אתם רוצים לגלות תרבויות צבעוניות, מטבח אקזוטי וגם נופים טרופיים במיוחד – טיול איתנו זו אכן הבחירה הנכונה.